KONS 2013

Claribel Alegría

19. februarja 2013, v času Mednarodnega pesniškega festivala v Granadi (Festival internacional de poesia de Granada) v Nikaragvi:

Utemeljitev nagrade

Z veliko radostjo in hvaležnostjo v letu 2013 drugič izročamo Mednarodno literarno nagrado KONS, tokrat nikaragovski in salvadorski pesnici  Claribel Alegría . Imeti priložnost izročiti dar osebi, ki je toliko naredila za poezijo in soljudi, je nevsakdanji privilegij. Nagrado smo ustanovile tri evropske pesnice iz razlogov, ki so – tako smo prepričane – blizu tistim, ki so vodili in še vodijo tudi nagrajenko pri pisanju in v življenju. Ti pa so nenehno, vztrajno in potrpežljivo prizadevanje iztrgati veletoku pozabe tiste fragmente memorije na vsakdanji in tudi nevsakdanji trud posameznic, posameznikov in skupin, da bi njihovi potomci živeli bolje in vedeli več.

Claribel Alegría je najprej človek, potem pesnica in vse drugo. Iz njenega bogatega in angažiranega opusa, ki šteje prek 40 knjig in številne druge objave, je razvidno, da je doživela in preživela marsikaj. Od poboja kmetov (matanza) v salvadorski vasi, ki mu je bila priča stara komaj sedem let, prek smrti nadškofa Romera, pesnika Roqueja Daltona, matere (v času, ko je bila sama v eksilu) in ljubljenega moža. Toda bolečine je zmerom znova vtkala v življenje v duhu verzov žalost ne shaja dobro z menoj, odpeljem jo proti življenju in izpuhti. Bodisi v poeziji bodisi v prozi, ki jo je ustvarila sama ali pa skupaj z možem Darwinom Flakollom, je vselej znala osebne izkušnje tenkočutno integrirati v kolektivne, iz česar je nastala prodorna, človeško topla in odprta poetika, ki si, ko jo človek bere, hitro utre pot do njegovih najglobljih emocij, obenem pa iz nje žarijo tudi pomembna zgodovinska in človeška spoznanja. Poleg tega je nenehno podpirala mlajše pesnice in pesnike in jim skušala odpreti vrata v svet literature.

Pesnice in pesniki pišemo zase, drug za drugega in za ljudi. Besede drugih so pri tem, kakor nas opominja Adrienne Rich, pomembne za naše lastne besede. In besede Claribel Alegría – lira stopljena z glasilkami njene biti –, ki so našle pot v Evropo in v Slovenijo, s tem tudi v slovanski svet in jezik, nas zadevajo, nas nagovarjajo in ostajajo z nami. Hvala, gospa Claribel Alegría, da ste nam, kakor že Roque Dalton, dali vedeti, da poezija ni narejena zgolj iz besed.

V imenu žirije Mednarodne literarne nagrade KONS vam iskreno čestitamo!KONS 2013 - Claribel Alegría